CRKBO

er logo

RegisterLeraar Nationaal Mediawijsheid Congres 200
Verslag 9de Nationale Mediawijsheid Congres 29 maart 2017
 
Het was, zo schrijven enkele van de 450 deelnemers in de evaluatie, niet alleen maar "Leuk!" maar ook "Creatief, inspirerend, toepasbaar." Zelfs werd de opmerking geplaatst: "Was top. Aangrijpende verhalen". Het congres is in de loop der jaren uitgegroeid tot een heuse proeftuin voor onderwijs en bibliotheek. 
 
Allereerst kwam het natuurlijk door de flitsende opening van 18 jarige rapper Robin Oostrom. Hij bracht de eerste en enige privacyrap voor het voetlicht. Daarna volgde de Nationale Lezing Mediawijsheid door universitair hoofddocent Bart Schermer (Universiteit Leiden) over het congresthema, online privacy. We hebben heel wat te verbergen, zo blijkt, en met goede reden... Daarna werden 3 noviteiten gelanceerd: de Beroepsvereniging voor Mediacoaches, de campagne Heel Nederland Mediawijs in 2020, en het gloednieuwe Handboek Tegen Pesten van Bamber Delver. 
 
Veel deelnemers vroegen naar de prachtige zwartwit clip over losgeslagen mobieltjes die werd gedraaid tijdens de inloop. Dat was Are You Lost In The World Like Me? door Moby & The Void Pacific Choir.
 
De 23 (!) workshops werden goed bezocht en goed gewaardeerd. De volle breedte van mediawijsheid kwam aan bod, van coderen tot coaching, van robots tot toekomstonderwijs, van pesten tot privacy. Plus natuurlijk de op het laatste moment ingevoegde, superactuele workshop over nepnieuws door @nieuwscheckers.
 
De Nationale Mediawijsheid Award (voorheen de Young Positive Media Award) werd voor de 9de keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren o.a. Jongerentheater Kikid, Ali B., de film Ruben, Youtube performer Rutger Vink en Spijt de musical. De winnaar 2017 was theatervoorstelling Sell Me Your Secret. Uit het juryrapport: “Deze theatervoorstelling combineert kennis met humor en speelt geweldig goed in op de actualiteit. Het brengt het abstracte en vaak weinig aansprekende thema van privacy tot leven. Het maakt vanzelfsprekendheden rondom privacy minder vanzelfsprekend en confronteert mensen met hun eigen, soms onverantwoordelijke of onnadenkende gedrag."
 
De foto's staan hieronder. De workshops presentaties vindt u hiernaast.  Mist u er eentje, neem dan contact op met de workshopgever (zie programma).
 
"Het was een gezellige boel," zei de laatste deelnemer die het geheel gerenoveerde congrescenturm Reehorst verliet. Op naar de 10de editie in 2018!

Rapper Robin Oostrom tijdens plenaire opening

Foto's Nationaal Mediawijsheid congres 2017

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: