CRKBO

NRTO keurmerk

CRKBO

er logo

 LogomediarakkersLogoacademiereclamecoderadbout

Stichting Media Rakkers presenteert nieuwe Jeugd Reclame Wijzer aan alle reclamemakers.

Amsterdam, 7 juli 2015; Vandaag wordt de nieuwe Jeugd Reclame Wijzer aangeboden aan alle reclamemakers van Nederland. De Wijzer maakt de geldende regels voor kinderreclames uit de Nederlandse Reclamecode inzichtelijk en geeft adviezen aan reclamemakers voor het maken van verantwoorde kinderreclames. De informatie in de Jeugd Reclame Wijzer is te vinden per productcategorie, mediavorm of reclametechniek.

Met het publiceren van de Jeugd Reclame Wijzer levert Stichting Media Rakkers een belangrijke bijdrage aan de creatie van een veilige en verantwoorde commerciële omgeving voor kinderen. Het is daarbij namelijk van belang dat reclamemakers goed op de hoogte zijn van de zelfregulering en dat zij deze ook toepassen.

Liesbeth Hop, directeur Stichting Media Rakkers: “Het is niet voldoende om alleen de aanbodzijde, de reclamemakers, te informeren over de kinderreclameregels, maar het is ook belangrijk om kinderen door educatie te helpen om slim met reclame om te gaan. Daarom hebben wij al eerder dit jaar, samen met de Radboud Universiteit Nijmegen, het nieuwe lesmateriaal ‘Reclame Masters’ voor basisscholen gelanceerd.”

De Jeugd Reclame Wijzer kwam tot stand met medewerking van Stichting Reclame Code, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Nationale Academie voor Media & Maatschappij.

Achtergrondinformatie:

Media- en reclamelessen zijn van groot belang in het basisonderwijs, zo schreef de Raad Voor Cultuur al in een advies van juli 2005. Via televisie maar ook via internet, smartphone en sociale media komen basisschoolleerlingen op steeds jongere leeftijd in aanraking met reclame. Reclame is overal aanwezig en niet meer zomaar makkelijk te herkennen. Het nieuwe lesmateriaal Reclame Masters, dat tot stand kwam in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen is via www.mediaenmaatschappij.nl  gratis te downloaden.

Stichting Media Rakkers is hét kenniscentrum voor Jeugd en Media en biedt verschillende lesmaterialen kosteloos aan, zowel voor basisscholen als voor het voortgezet onderwijs.  Het lespakket Media Makkers bevordert mediawijsheid bij zowel kinderen als jongeren en het pakket Gratis geld bestaat niet is een lesprogramma over gratis spelen, winkelen, reclame en geld in virtuele werelden en op sociale media.

Media Rakkers ontwikkelt en verzorgt eigen mediawijsheid opleidingen voor professionals vanuit haar eigen opleidingsinstituut de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Vanuit dit instituut wordt in september het Nationaal Media Paspoort voor basisscholen gelanceerd. Meer informatie over het Paspoort is te vinden via de website www.nationaalmediapaspoort.nl.

Contactgegevens:

Stichting Media Rakkers

Mevr. Liesbeth Hop, directeur

Telefoon 06 435 879 54

Email  liesbeth.hop@mediaenmaatschappij.nl

Bedankt voor uw interesse in de Jeugd Reclame Wijzer

Klik hier om de Jeugd Reclame Wijzer te dowloaden.