Team ShareRespect logoJongeren, niet de volwassenen, vormen de sleutel tot het bestrijden van pesten. Zíj moeten het beleid op scholen en in gemeentes gaan bepalen. Daarom opent survivor Jordy Buijs, 17 jaar en lid van het gloednieuwe kernteam #ShareRespect, het 3e Nationaal Congres Pesten op donderdagmiddag 28 januari in Nieuwspoort te Den Haag. Jordy: “Die pesters hebben mijn jeugd gejat.” Reden van het pesten? “Mijn uiterlijk, m’n neus. Kennelijk was dat reden genoeg om me de grond in te trappen, ook letterlijk.” Jordy riep de hulp in van het spraakmakende televisieprogramma Project P. van Johnny de Mol. Het pesten hield pas op nadat de klas was geconfronteerd met beelden van het pesten. Nu geeft hij op scholen voorlichting: “Ik had nooit gedacht dat ik dat zou durven.” 

InterviewBamber Delver, directeur Academie Media en Maatschappij: “Het schiet niet op met dat antipestbeleid. Jongeren hebben er nauwelijks invloed op. De samenleving polariseert steeds verder. School is een social media slagveld geworden. Kinderen moeten simpelweg leren om elkaar met rust te laten, maar zolang volwassenen vinden dat ze van alles over een ander mogen roepen, ook in het parlement, is anti pest beleid dweilen met de kraan open. Niet volwassenen, maar jongeren vormen de sleutel. Die moeten het beleid op school en in de gemeente  gaan bepalen. Als vervolg op onze campagne #sharegeenshit hebben we daarom een kernteam van jongeren samengesteld: #ShareRespect. We zijn blij dat Jordy op het congres als eerste namens het team naar buiten treedt.” 

Telegraaf interviewFoto's: Team #ShareRespect tijdens de voorbereidingen.  
 
O.a.: Jordy Buijs, 17 jaar - Lina Cascais, 18 jaar - Pito Raaijmakers, 22 jaar 
De jongeren zijn allen ervaringsdeskundigen, survivors van pesten en in staat niet alleen (met voorlichting voor ouders, jongeren, professionals) hun eigen verhaal te doen maar ook mee te denken met (praktische) beleidsvragen over schoolveiligheid. Ook werken wij samen met de peer educators van Kikid (foto 6). 
 
Contact met dit team verloopt via Bamber Delver, email: academie@mediaenmaatschappij.nl o.v.v. Team #ShareRespect 
 
Bij congres convenant Veilige SchoolCampagne Share Geen Shit op schoolJordy en Lina bij congres gemeente en onderwijsAcademie
Pito en Lina gastles bij opleiding Anti Pest CoordinatorenSamenwerking met theatergroep Kikid
 

Klasgenoten reageren op het pesten van Jordy. Project P