CRKBO

er logo

Presentaties Wetenschappelijk Congres Mediawijsheid

 

1. Jeugd, digitale reclame en duurzame consumptiekeuzes

liselothudders
Door Liselot Hudders, docent vakgroep Communicatiewetenschappen Universiteit Gent. Hoe gaat de 
jeugd om met digitale reclame en hoe kun je hun reclamewijsheid bevorderen? Hoe kun je jeugd stimuleren duurzame consumptiekeuzes te maken?
 
 

mariskakleemans2. Jeugd en de rol van nieuws

Door Mariska Kleemans, universitair docent Communicatiewetenschap, Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Hoe kun je de relatie tussen jeugd en nieuws verbeteren en hoe betrek je jeugd meer bij het nieuws? Hoe kan nieuws jeugd inspireren een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij?
 

nataschanotten3. Gezin, opvoeding, media en ongelijke kansen voor de jeugd

Door Natascha Notten, universitair docent Sociologie, Radboud Universiteit en onderzoeker aan het onderzoeksinstituut Radboud Social Cultural Research. Wat is de rol van het mediagebruik op het gezin en de opvoeding? Hoe werkt de ongelijkheid bij jeugd op het gebied van onderwijs, media, cultuur en risicogedrag?
  
estherrozendaal

4. Media Empowerment: de controle van de jeugd op media

Door Esther Rozendaal, universitair docent Communicatiewetenschap, Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Hoe moet media-educatie aan basisschoolkinderen worden vormgegeven zodat zij bewuster met reclame en media leren omgaan?
   

jannekeschilder5. Online risicobewustzijn en – gedrag van jeugd

Door Janneke Schilder, na haar studie werkte zij 3,5 jaar als onderzoeker en docent bij de afdeling ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Tilburg
 
   

winnekevanderschuur6. De invloed van media multitasking op jeugd

Door Winneke van der Schuur, universitair docent gezinspedagogiek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Wat zijn de mogelijke gevolgen van media multitasking op de ontwikkeling van jeugd? Met name op aandacht, schoolresultaten en slaap?
  
 
sindysumter

7. Digitale media en de sociaal-emotionele ontwikkeling van jeugd

Door Sindy Sumter, universitair docent Communicatiewetenschap, Universiteit van Amsterdam. Wat zijn de risico’s en de kansen van digitale media voor jeugd?
 
 
 
 

2x Nationaal Congres Pesten 2019! Certificering Anti Pest Coördinatoren

De middagen zijn de jaarlijkse deskundigheidsbevordering voor in of met het onderwijs samenwerkende Anti Pest Coördinatoren. Ben je reeds door de Academie gecertificeerd: deelname verzekert je van verlenging van dit officiële certificaat. Heb je elders een opleiding gevolgd, je bent van harte welkom: deelname levert je meteen het door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij officiële certificaat op de certificaten worden tijdens de dagen uitgereikt.

  • Opening door Bamber Delver, directeur Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Auteur Handboek Tegen Pesten. Eerste in Nederland actief tegen online pesten (sinds 1999).
  • Workshop: Klassecode, teambuilding leerlingen voor sociale veiligheid. Workshop over ‘Klassecode’, een nieuw programma waar leerlingen onderling afspraken maken (de Klassecode) zodat iedereen zich in de groep of klas veilig voelt: basisschool en v.o. Een nieuw initiatief waar leerlingen centraal staan om zelf de sfeer in de klas te scheppen en te behouden. Leerlingen van het Alkmaarse Clusiuscollege zijn de adviesraad van dit teambuildingsprogramma. Door: Adinda Vis en Michel van Kemenade, initiatiefnemers. 
  • 14.30 uur: Pauze
  • Presentatie: Wat als leerlingen docenten pesten? Praktijkervaringen van een gewone school. Leerlingen van het Dongemond College plaatsten recent gekopieerde foto’s van docenten op beledigende Instagram-accounts. Veel publiciteit was het gevolg, waar ook ouders zich mee bemoeiden. Wat gebeurde er en hoe reageerde de school? Presentatie en workshop door Anti Pest Coördinator en Nationaal MediaCoach, Susanne van Rootselaar – Dongemond College Raamsdonksveer
 

10e Nationaal Mediawijsheid Congres 28 maart 2018

Het 10e Nationaal Mediawijsheid Congres vond plaats op 28 maart 2018 bij de Reehorst te Ede en is het grootste mediawijsheid-evenement in Nederland en Belgie. Het congres vindt altijd plaats op de laaste woensdag van maart.  Marcel Gelauff . NOS Rogier Veldman 2   
  • Keynote sprekers: Marcel Gelauff (foto rechts), hoofdredacteur van NOS Nieuws, en Frits van Exter voorzitter van de Raad voor de Journalistiek.  
  • Frits van Exter: Wat zijn de invloeden van sociale media op het vak van journalist en de taken van de Raad voor de Journalistiek? 
  • Marcel Gelauf: Hoe gaat het NOS Journaal om met typische mediawijsheid dilemma's, zoals nepnieuws, betrouwbaarheid bronnen, grof online gedrag, de burger als amateur-journalist? 
  • Paneldiscussie met diverse mediamakers en journalisten over digitale en media-ethiek, de invloed van sociale media op nieuws, journalistiek en samenleving. Met Marcel Gelauff NOS, Adri Vermaat Trouw en Margo Smit - Ombudsman bij de NPO. Margo Smit en Adri Vermaat geven allebei bovendien workshops na het plenaire deel. 
  • In het plenaire deel vindt de Nationale Mediawijsheid Lezing plaats met een debat over de stand van de journalistiek en digitale ethiek in deze 24/7 (social) gemedialiseerde wereld. 
 
Na het plenaire deel namen deelnemers deel aan 3 workshops gedurende 3 rondes, er waren in totaal 18 workshops. Het dagvoorzitterschap was weer in handen van Marcel Bullinga. 
KLEINE nationaal mediawijsheid congresi3keIY7qCj
 

11e Nationaal Mediawijsheid Congres 27 maart 2019

De 11e Nationale Mediawijsheid Lezing: Alles heeft een algoritme!

man versus machine

 

Kijk hier voor het congresprogramma met alle workshops!

 
PROGRAMMA
 
12.00-12:30      Inloop en registratie voor de workshops. Opening zaal: 12.45 uur.
 
13:00- 13.05     Opening door dagvoorzitter.
 
13:05-13:30      Nationale Lezing Mediawijsheid: Alles heeft een algoritme! A.I. – het snijvlak van Mens en Machine
 
13:30-13:40      The European MediaCoach Initiative, Europese Commissie/EAVI 
 
13.40-13:55      Uitreiking van de Nationale Mediawijsheid Award 2019
 
14:00-15.00      Start Workshops ronde 1
 
15:00-15.30      Pauze
 
15:30-16:30      Start Workshops ronde 2
 
16:30-17:30      Start Workshops ronde 3
 
 
 
 
Wil je nog even zien hoe het congres in 2018 is verlopen?
 
KLEINE nationaal mediawijsheid congresi3keIY7qCj
 
 

Nationaal Mediawijsheid Congres 2016

Zijn robots de nieuwe mobieltjes? En wat betekent dat voor leren en voor mediawijsheid? Op 23 maart 2016 vond het 8e Nationaal Mediawijsheid Congres plaats; hét jaarlijkse evenement om nieuwe kennis en inspiratie op te doen!
 
Met als thema dit jaar: Robots & Brains - van media wijsheid naar media empowerment. Op het podium leerrobot Charlie van Fontys Hogeschool en de braincopter van Surfnet. We verwelkomden neurowetenschapper Erik Schoppen. Hij sprak over het effect van al dat technologisch geweld op ons brein. Natuurlijk kon je een selfie maken met Charlie en de braincopter met jouw eigen gedachten besturen.

Verslag Nationaal Congres Pesten 2016, 28 januari j.l.

Nationaal Congres PestenOnlangs hielden wij weer het jaarlijks congres over (school)beleid tegen (online) pesten. Het congres werd geopend door Jordy Buijs, 17 jaar, survivor van stelselmatige pesterijen en bekend van het RTL-programma Project P. De locatie was Nieuwspoort Den Haag, het congres vond plaats op 28 januari j.l. en werd voorafgegaan door een interview met de 18 jarige Lina Cascais in De Telegraaf en regionale dagbladen. 

Team #ShareRespect

Als vervolg op onze campagne #sharegeenshit heeft de Academie een kernteam van jongeren samengesteld: #ShareRespect. Jongeren, niet de volwassenen, vormen de sleutel tot het bestrijden van pesten. Zíj moeten het beleid op scholen en in gemeentes gaan bepalen. Als eerste trad op het congres Jordy Buijs op het congres namens het team naar buiten. Andere leden zijn o.a.: Lina Cascais (18) en Pito Raaijmakers (22). Zie hier verder voor dit team.

Contact over komend 4e Nationaal Congres Pesten 2017?  

Verslag 4e Nationaal Congres Pesten, 16 mei 2017

Foto 16 05 17 14 30 36Jongeren willen zero tolerance. Veel emoties op het 4de Nationale Congres Tegen Pesten

“Emotioneel en ontroerend” – dat kenmerkte de reacties van de deelnemers aan dit bijzondere congres. Ik heb het nog nooit meegemaakt, op geen enkel congres dat ik ooit leidde, dat er gehuild werd op het podium. Maar ja, wat wil je ook, als je 5 jonge pestsurvivors op het podium haalt. De leden van het voorlichtings Team #ShareRespect. Dan wordt er onvermijdelijk een traan gelaten. Wat een moed, wat een lef op dat podium. Maar er werd ook gelachen!

Lees hier het verslag

Cover Handboek tegen pesten klein

 

Presentaties van de workshops en informatie over verdere deskundigheidsbevordering: