CRKBO

er logo

Persbericht: NS Selfieconducteurs winnen Nationale Mediawijsheid Award 2019

NS Selfieconducteurs
logocongres

Uitreiking op 11e Nationaal Mediawijsheid Congres 27 maart tussen 13:00-14:00 uur

 

 

 

Amsterdam, 14-3-2019 De Nationale Mediawijsheid Award zet mensen met positieve mediaboodschappen in het zonnetje. De Award wordt namens de Nationale Academie voor Media en Maatschappij voor de 11de keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren o.a. Jongerentheater Kikid, Ali B., de anti pest film Ruben, YouTuber Rutger Vink en de musical Spijt van Carry Slee. De winnaars van 2019 zijn… de NS selfieconducteurs Mustafa Hosgören en Onur Yürükel (foto).  

Lees meer...

Persbericht: Uitreiking inspiratieprijs tegen pesten 2019: Dominique Gruter, Ex-Utopia

DOMINIQUE GRUTER EX UTOPIAUitreiking tijdens het 6e Nationaal Congres Pesten, 18 april 2019

Amsterdam, 5 april 2019; Op 18 april a.s. wordt aan Dominique Gruter de allereerste Inspiratieprijs Tegen Pesten uitgereikt. Do Gruter is bij het grote publiek bekend vanwege haar deelname aan het reality tv-programma Utopia, waar zij vanuit haar pestverleden het huis betrad om deze ervaringen positief om te buigen. Do nodigde tijdens haar verblijf in het Utopia-huis het Academie-team van gepeste ervaringsdeskundige jongeren uit om over hun levens te vertellen. Een gebaar dat de Academie destijds zeer heeft gewaardeerd. De Inspiratieprijs Tegen Pesten wordt toegekend aan mensen die in het openbaar hun pestverleden laten zien en tegelijkertijd het slachtofferschap ontstijgen en zodoende een inspiratie voor (gepeste) jongeren zijn. Ze is tevens ambassadrice voor de stichting Stop Pesten Nu. Do is de eerste aan wie deze prijs, vanaf 2019 elk jaar ter gelegenheid van de Dag Tegen Pesten (dit jaar op 19 april) wordt toegekend.

Dominique Gruter: “Op mijn elfde ben ik verhuisd van Utrecht naar Den Bosch. In groep 8 werd ik gepest omdat mijn accent anders was. Op de middelbare school had een groep populaire meiden het op mij gemunt. Ze verspreidden roddels over mij. Dat ik een ziekte had waardoor mensen op 2 meter afstand van mij bleven. Ik sloot me iedere pauze op in de wc om mijn broodje op te eten. Korte vriendschappen die ik had, bleven altijd oppervlakkig. En als ze het gevoel hadden ook het mikpunt te worden, dan waren ze weg. Dit heeft 10 jaar geduurd. Ik vertrouwde niemand meer.” (Bron: Metro, d.d. 11-01- 2017 n.a.v. de zelfdoding van een slachtoffer)

Inmiddels heeft Do een gelukkige relatie gevonden, met Bas. Samen worden ze steevast aangeduid als ‘het Utopia-stel’, en werken ze aan verschillende bedrijfsconcepten om hun passie voor een ‘vegan-liftesyle’ te realiseren (zie foto).

Op het 6e Nationaal Congres Pesten, 18 april a.s. zal de Inspiratieprijs Tegen Pesten 2019 worden uitgereikt. U bent van harte welkom dit bijzondere moment bij te wonen of een interview hieromtrent af te nemen.

Achtergrondinformatie

bamberdelver

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij is een onafhankelijk idealistisch instituut dat beoogt mensen te ondersteunen bij het signaleren, interpreteren en benutten van relevante mediaontwikkelingen. Educatie om (online) pesten via sociaal veiligheidsbeleid en maatschappelijke bewustwording tegen te gaan staat sinds haar oprichting hoog in het vaandel. 

Contact, interviews, informatie:

Dhr. Bamber Delver, directeur

Nationale Academie voor Media & Maatschappij

Telefoon 06 25 440 050 of Email bamber.delver@mediaenmaatschappij.nl

logomem

Persbericht: 11e Nationaal Mediawijsheid Congres — 27 maart 2019

Alles heeft een algoritme!

Over data detox, digitale kinderrechten en het bouwen van je eigen algoritme

man versus machinecongres

 

Amsterdam, 17-01-2019. Op 27 maart a.s. vindt het 11e Nationaal Mediawijsheid Congres plaats, georganiseerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Congresthema: Alles heeft een algoritme. De Nationale Mediawijsheid Lezing, getiteld Artificial Intelligence. Op het snijvlak van mens en machine, wordt dit jaar gegeven door onderzoeksjournalist Devid lievski. Hij is docent Journalism Studies aan Fontys Hogescholen en docent bij de Nationale Opleiding MediaCoach. De Nationale Mediawijsheid Award wordt uitgereikt aan een zeer bijzonder duo met een positieve mediaboodschap, dat de zaal op stelten zal zetten.

Europese Week van de Mediawijsheid en The European MediaCoach Initiativeleonardo

Namens de Europese Commissie zal Paolo Celot, initiatiefnemer en secretaris-generaal van EAVI, een presentatie geven over de Europese Week van de Mediawijsheid (‘All Digital Week’) waar het Congres deel van uitmaakt. Celot gaat tevens in op het project The European MediaCoach. De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is partner in dit project en ondersteunt de 5 landen bij het ontwikkelen van een lokale MediaCoach-opleiding. De Nederlandse MediaCoach Opleiding (www.nomc.nl) geldt daarbij als voorbeeld en is door de Europese Commissie aangemerkt als ‘best practice’. http://mediacoacheurope.eu

Lees meer...

Persbericht: Dit zeggen basisschoolkinderen tegen elkaar, steeds jonger: Lelijk, Homo, Vies, Heks, Kutkind

Nationaal Congres Pesten200De Dag tegen Pesten, 19 april: Nationaal Congres Pesten

Amsterdam, 16 april 2018. “Lelijk, Homo, Vies, Heks, Kutkind.” Dat zeggen kinderen op de basisschool tegen elkaar, en dat doen ze steeds jonger. Tijdens het 5de Nationaal Congres Pesten (19 april te Utrecht, De Dag Tegen Pesten) wordt gediscussieerd over de uitkomst van de PestThermometer onder kinderen. De PestThermometer, een initiatief van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, is een peiling onder leerlingen waarmee de dagelijkse ervaring met pesten wordt blootgelegd. Al eerder (2014) werden de resultaten voor het middelbaar onderwijs bekendgemaakt (gepubliceerd o.a. in NRC, 29-10-2014).

Top 5 van pestwoorden onder kinderen, basisschool – groepen 6, 7 en 8

1. Lelijk. Allerlei uiterlijkheden, zoals Dikzak of Skelet. Volgens de pestende kinderen slechts een “bijnaam”. Volgens de gepeste kinderen heel naar om te horen.
2. Homo of gay. Jongens en meisjes tegen een andere jongen. Steeds vaker voor kinderen een “gewoon woord”, vanaf groep 6 zelfs. zie ook het verhaal van Daan, onlangs in het Jeugdjournaal.
3. Vies. Een kind wordt gepest alsof/met dat het stinkt of ruikt. Kinderen weigeren naast hem/haar te zitten in de klas.
4. Heks, prinses, pestvogel, relnicht. Allerlei scheldwoorden of bijnamen die iemands gedrag benoemen
5. Kutkind. Kut als bijvoeglijk naamwoord dat ook aan personen wordt gekoppeld zoals Kutkind, Kutbroer, Kutzus, maar ook: Kutjuf of Kutmeester. Opvallend, kinderen geven aan dat ouders dit woord “altijd zeggen”.

Lees meer...

Persbericht: Nationaal Debat Nepnieuws

fakenewsDebat over (on)betrouwbaar nieuws en media-ethiek

10e Nationaal Mediawijsheid Congres, woensdag 28 maart 12:45-14:15 uur

Op woensdag 28 maart vindt het Nationaal Debat Nepnieuws & Ethiek plaats. Waarheid en ethiek liggen onder vuur. Het debat vormt de opening van het 10e Nationaal Mediawijsheid Congres, georganiseerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Na de keynotes door Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, en Frits van Exter, voorzitter Raad voor de Journalistiek, mengen ook ombudsman NPO Margot Smit en ombudsman Trouw Adri Vermaat zich in het debat. 2 vragen worden aan hen gesteld:

Lees meer...

Persbericht: Wat is ons moreel kompas bij sociale media? Tijd voor een debat!

Aankondiging van het 10e Nationaal Mediawijsheid Congres, 28 maart a.s.

Over (a)sociale media, betrouwbaar nieuws en mediawijsheid

tweetboosAmsterdam, 01-02-2018. Op 28 maart a.s. vindt het 10e Nationaal Mediawijsheid Congres plaats, georganiseerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Congresthema: digitale/media ethiek. Ethiek en waarheid liggen onder vuur. Wat doen we eraan? Over (a)sociale media, betrouwbaar nieuws en mediawijsheid. Als key notes spreken Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, en Frits van Exter, voorzitter Raad voor de Journalistiek. Vervolgens vindt er door hen een plenair debat plaats, samen met ombudsman NPO Margot Smit en ombudsman Trouw Adri Vermaat. Het debat wordt geleid door de dagvoorzitter, futurist Marcel Bullinga

We bespreken in alle openheid de dilemma’s waar media-makers en jeugdprofessionals in hun alledaagse praktijk voor staan, en de keuzes die zij maken. Het jaarlijkse Nationaal Mediawijsheid Congres wordt bezocht door 450 mediawijsheid-professionals afkomstig uit onderwijs, bibliotheek, mediatheek, jeugdhulpverlening e.a. Velen van zijn gecertificeerd Nationaal MediaCoach. Het congres is hét mediawijsheid-evenement in Nederland en België.

Lees meer...

Persbericht: Hoe verminderen we de schadelijke effecten van media op kinderen?

Het 1ste Wetenschappelijk Congres Mediawijsheid levert de nieuwste inzichten

Utrecht, 24 januari 2018; Kinderen staan tegenwoordig continu in contact met de media en niet altijd met een positief resultaat. Zo is nieuws kijken zeker belangrijk voor kinderen, maar het kan ook schadelijk zijn. Denk maar aan de heftige beelden van natuurrampen of terroristische aanslagen die zij te zien krijgen. Daarnaast is het voor kinderen best moeilijk om de manier waarop zij met media omgaan te beheersen en bij te sturen. Denk aan het uitzetten van de smartphone tijdens het huiswerk maken of aan het nadenken over de geschiktheid van een foto voordat zij deze op Instagram posten. Kinderen zijn bezig hun eigen identiteit te vormen en daarom vergelijken zij zichzelf met anderen in sociale media, met bewezen negatieve gevolgen voor hun eigen welzijn.

1ste Wetenschappelijk Congres Mediawijsheid

Het eerste Wetenschappelijke Congres Mediawijsheid dat op 24-01-2018 wordt gehouden in de grote zaal van Aristo in Utrecht, geeft antwoorden op de vraag hoe we de schadelijke effecten van media op kinderen kunnen verminderen. Presentaties van 8 wetenschappers uit diverse disciplines van 6 verschillende universiteiten uit Nederland en België, geven inzicht in de resultaten van het nieuwste wetenschappelijk onderzoek. De wetenschappers zijn beschikbaar voor vragen of interviews tijdens het congres. Hieronder een greep uit het nog niet eerder gepubliceerd onderzoek dat tijdens het congres wordt gepresenteerd.

Lees meer...

JONGEREN KLAGEN: FANATIEKE SMARTPHONE-OUDERS ONTWRICHTEN GEZINSLEVEN

Voorkant rapport300Amsterdam, 1 juni 2017; Jongeren zijn niet meer de enigen binnen het gezin die fanatiek met de smartphone aan de gang zijn. Ouders weten intussen ook van wanten, en ditmaal trekken de jongeren aan de bel. Zij voelen zich genegeerd door hun fanatieke smartphoneouders, die er zelfs tijdens het eten of – ronduit gevaarlijk! – in de auto mee bezig zijn. Zo geeft 38% van de ouders “soms of zelfs nooit” gehoor aan de verzoeken van hun kinderen om te stoppen met hun smartphone. Dit blijkt uit nieuw grootschalig onderzoek onder 1.849 jongeren van 13 tot en met 18 jaar en 637 ouders uitgevoerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij i.s.m. adviesraad Voortgezet Onderwijs en studenten van de TU Delft.

Ouders, smartphones maken meer kapot dat je lief is!

Lees meer

Download hier samenvatting en rapport