CRKBO

er logo

McAfee eBoek over veilig internetten voor kinderen

10 stappen naar veilig internetgebruik

McAfee, vooral bekend om haar anti virussensoftware, presenteerde najaar 2008 een volledig Nederlandstalige eBoek. Dit eBoek, een boek dat alleen in digitale vorm bestaat en via deze website kan worden gedownload, geeft handige tips aan ouders over hoe zij het beste met hun kinderen van verschillende leeftijden kunnen spreken over het voorkomen van gevaarlijke situaties op internet.

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd met computers en internet in aanraking. Hierdoor lijkt het al snel alsof zij veel van internet af weten, misschien zelfs meer dan hun ouders. Kinderen zien echter vaak gevaren over het hoofd.Het eBoek biedt een tienstappenplan voor ouders van kinderen van alle leeftijden, waarmee zij hun kroost kunnen onderwijzen over veilig internetgebruik. 

Klik hier voor de PDF

Vet Veilig Internet Tips, voor thuis

Surf samen!

Ga regelmatig samen achter de computer zitten. Ouders en kinderen leren dan van elkaar.

Maak duidelijke afspraken

Over het internetgebruik en de tijdsduur die het kind achter de computer mag doorbrengen.

In het zicht

Houd goed zicht op de computer en plaats deze indien mogelijk op een centrale plaats in huis.

Privacy

Leer uw kind om zeer zorgvuldig met privacy om te gaan. Altijd toestemming vragen om aan derden een telefoonnummer, adres of bankrekeningnummer door te mogen geven.

Controle?

Bekijk regelmatig de history van de browser, zodat u op de hoogte blijft van het surfgedrag van uw kind. Let wel: dit biedt geen garantie, want kinderen kunnen deze geschiedenisknop wissen.

Een gezonde PC

Gebruik een goede virusscanner en zorg dat deze up to date blijft.

Downloads

Vertel uw kinderen af te blijven van onbekende software en leer hen voorzichtig om te gaan met het downloaden van onbekende sites.

Wie zijn je vrienden?

Leer uw kind wie bekenden en onbekenden zijn. We leren ze wel dat ze geen snoepjes aan mogen nemen van onbekenden, maar vergeten soms uit te leggen wie onbekenden zijn. Dit geldt ook voor het internet.

Toon interesse!

Blijf geïnteresseerd in het surfgedrag van uw kind en wijs hem regelmatig op de minder leuke kanten hiervan, zoals pedofielen in chatboxen, pornosites, scheld e-mails, spam en nog veel meer.

Contact 

Laat weten, vooral bij vervelende ervaringen, er altijd te zijn voor uw kind.