CRKBO

NRTO keurmerk

CRKBO

er logo

JONGEREN DELEN MASSAAL SCHOOLROUTE OP TIKTOK: 'GEEN BENUL VAN PRIVACY'

lindatiktok12-01-2023: TikTok is razend populair onder jongeren en de nieuwste trends schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo delen jongeren nu massaal de route die ze dagelijks afleggen van huis naar school. Trends komen en gaan, maar in hoeverre brengt dit (online) veiligheid in gevaar? De trend viel ook Bamber Delver op, de directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. “Ik heb een paar willekeurige jongeren gevraagd waarom ze meedoen aan deze trend”, vertelt hij. “Ze vinden het gewoon leuk. Het nut of de waarde ontbrak, ze willen puur de route laten zien.” Maar de trend is volgens Delver wel degelijk zorgwekkend. “Jongeren hebben geen enkel benul van privacy. Niet, nul, niks. Jongeren van nu zijn zowel thuis als op school niet opgevoed met het feit dat privacy waarde heeft.” En dat is precies waar het op groter vlak mis gaat.

Jongeren delen massaal schoolroute op TikTok: 'Geen benul van privacy' - LINDA.nl

Trouw: Hebben YouTube-influencers wel een goede invloed op onze puberzoon?

trouw2812222Sinds ongeveer een maand is onze zoon van 15 in de ban van enkele YouTubers’, schrijft een moeder. ‘De ideeën die zij uitdragen − de man is superieur, het leven draait om zo snel mogelijk veel geld verdienen − komen niet echt overeen met hoe wij onze kinderen hebben opgevoed.’

De zoon wilde ook een cursus volgen die de vloggers aanbieden. Dat kostte 1500 euro. ‘Hier is een echte ruzie in huis door gekomen. Hij mocht dit niet van ons. Zoon verweet ons dat wij hem geen kans willen geven. Hij had het gevoel dat hij niets van zijn leven kon maken als hij dit niet mocht doen. Gelukkig konden we hem ervan doordringen dat wij een studie heel belangrijk vinden en dat zo’n cursus altijd nog kan.’

Toch maakt de moeder zich nog steeds zorgen over de YouTube-fascinatie van haar zoon. ‘Hoe kan ik hem hierin begeleiden zonder het contact te verliezen?’

Vroeger was het punk

Opvoedcoach en specialist jeugd en media Liesbeth Hop kan zich goed voorstellen hoe de moeder zich voelt. “Mijn eigen kind is nu 28, maar destijds zat ik in hetzelfde schuitje. Je voelt je machteloos en denkt: hoe krijg ik mijn kind weer in het gareel?” Ze kan de moeder nu al één ding vertellen: dat gaat niet lukken. “Hoe eerder je dat accepteert, hoe meer ellende je voorkomt.”

Klik hier voor het artikel.

SHARE: Ga weg bij TikTok, nu

tiktokOp 10-11-2022 publiceerde De Telegraaf Bamber Delver zijn opinie-artikel met de oproep om weg bij TikTok te gaan. Waarom, lees en download vanuit hier de bijgaande pdf. Verspreid dit artikel en leg dit voor in jouw schoolteam: maak afspraken, geef voorlichting aan ouders en collega's én: kinderen. TikTok is gevaarlijk.

de Kwestie: Game-Tijd

China bepaalde deze week dat kinderen in het land niet langer dan 3 uur per week online mogen gamen. Op die manier wil de Chinese overheid gameverslaving bestrijden en de macht van de techreuzen breken.
 
Is ook hier een reductie van online game-uren nodig? We vragen het aan Bamber Delver en Erik Scherder.
 

Iemand uitmaken voor homo: 'Het is geen scheldwoord, dit moet stoppen'

De lhbti-community kan op veel steun rekenen, maar toch wordt er nog steeds met 'homo' gescholden. Afgelopen week kreeg journalist Joost Vullings van 'EenVandaag' het woord nog naar zijn hoofd geslingerd van Thierry Baudet. Vullings weigerde de Forum voor Democratie-leider een hand te geven vanwege de geldende coronaregels. Maar waarom schelden we nog zo vaak met dit woord, terwijl dat volgens belangenorganisaties moet stoppen?
 
Het zit diep in de maatschappij, volgens Bamber Delver.
 

Trouw: Opvoedvraag Naar de brugklas met Bamber Delver

brugklasNieuwe brugklasser wil bij de populaire jongens horen, is dat wel verstandig?
Een bijna-brugklasser is van plan om op de middelbare school aan te haken bij de populaire jongens. Hij wil daarmee voorkomen dat hij wordt gepest. Een slimme strategie?
 
Weinig momenten zijn zo spannend in het leven van een kind als de overgang van basisschool naar middelbare school. Een nieuwe, grotere wereld gaat open. De kennismaking met de nieuwe klasgenoten is op veel scholen al geweest. “Onze zoon (12) kwam enthousiast terug en vertelde dat hij bewust bij de jongens was gaan zitten die het meest aanwezig waren en harde grappen maakten”, vertelt een moeder met enige bezorgdheid in haar stem. “Op de basisschool werd hij regelmatig gepest en daarom wil hij ervoor zorgen dat hij op zijn nieuwe school bij de populaire jongens hoort.
 

Het Parool: Online gamen, dan leer je je vrienden kennen

De Telegraaf: Leraartje pesten 2.0

leraarpestenPesten is al lang niet meer alleen een bezigheid van kinderen onderling. Ook leraren zijn de klos. De afgelopen weken volgde het ene incident na het andere. Docenten worden te grazen genomen door hun eigen leerlingen, vaak met online gedeelde afbeeldingen. Bamber Delver wijst op mogelijkheden voor scholen om het pesten van leerkrachten terug te dringen.

RTL Nieuws: Pedofielen ook te vinden op Playstation: 'Digitale kinderlokkers zijn overal!'

rtlnieuws1118Een kinderlokker van 34 heeft twee jongens van acht jaar misbruikt, nadat hij met ze was gaan chatten via de Playstation. De man deed zich voor als 17-jarige en lokte de jongens zo in de val. Volgens deskundigen was het wachten hierop. Is het nog wel veilig voor kinderen op de PlayStation?
 
"Alles wat online is, kan gevaarlijk zijn. Digitale kinderlokkers zijn overal, dat is een feit," zet de directeur van Nationale Academie voor Media en Maatschappij, Bamber Delver. 
 

AD: Tieners communiceren liever niet meer face to face.

adliesbethhopTieners sturen tegenwoordig liever een berichtje in plaats van een echt gesprek te voeren. In zes jaar tijd heeft er een verschuiving plaatsgevonden in de sociale interacties van tieners. Dit blijkt uit onderzoek van Common Sense, een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Ook in Nederland vindt deze verandering plaats.
 
In Nederland vindt dezelfde verandering plaats, zegt Liesbeth Hop van Nationale Academie voor Media en Maatschappij. ,,Het is een mondiale verandering, dus op de vraag of het ook hier in Nederland gebeurt, kan ik alleen maar antwoorden met een volmondig ja.''
 

Hart van Nederland: Schelden gebeurt op steeds jongere leeftijd

harvannlpestenDikzak, relnicht, homo, heks en kutkind. Het zijn scheldwoorden die kinderen op de basisschool tegen elkaar gebruiken. En dat doen ze op steeds jongere leeftijd. Dat blijkt uit de PestThermometer van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. De ‘thermometer’ is een peiling onder kinderen en leerkrachten uit de groepen 6, 7 en 8.

De academie, een kennis- en cursusinstituut op het gebied van media-ontwikkelingen, stelde op basis van de peiling een top vijf samen.

Klik hier om het artikel te lezen.

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag:
cronjob