CRKBO

er logo

sms.fwAmsterdam, 05 september 2012; De Nationale Academie voor Media & Maatschappij start dit najaar met een campagne gericht op basis- en middelbare scholen waarmee aandacht wordt gevraagd voor het ontstaan van digitale stress bij kinderen en jongeren, gebaseerd op het veelvuldig gebruik van internet en sociale media.

De Academie ontwikkelt daartoe een serie lessen over Social Media Stress, die een nieuw bewustzijn creëren bij de jeugd en hen meer controle geven over het eigen internet- en mobieltjesgebruik. Iets dat hard nodig is gezien recent onderzoek van over de hele wereld.

Social Media Stress en depressie

De aanleiding voor deze actie is het door de Academie uitgevoerd onderzoek ‘Jongeren lijden aan Social Media Stress’ uit mei 2012, maar onder andere ook het artikel iCrazy, verschenen in Newsweek op 9 juli 2012, waarin de resultaten van het eerdere Social Media Stress onderzoek werden bevestigd. Wetenschappers uit de hele wereld geven in het artikel aan dat de negatieve effecten van internet- en mobieltjesgebruik niet langer mogen worden genegeerd, maar dat jongeren begeleiding nodig hebben om de verleidingen van de digitale media te weerstaan en onder controle te krijgen.  Wetenschappers uit Noord-Amerika en uit Azië waarschuwen voor het ontstaan van stress, depressies en andere ernstige psychische problemen bij zowel jeugd als volwassenen. Het internet- en mobieltjesgebruik blijkt daarnaast effect te hebben op de ontwikkeling van onze hersenen, in het bijzonder de prefrontale cortex. Deze schijnt te krimpen bij veelvuldig online gedrag. Dit werd  eerder vermeld in het rapport over Social Media Stress door de Academie. De Academie heeft hier voor u een Nederlandse samenvatting opgesteld. 

Slaapproblemen

Eind augustus 2012 verscheen het onderzoek van het Lighting Research Center van het Rensselaer Polytechnic Institute die onderzochten de effecten van de backlights van bijvoorbeeld laptops en tablets op de aanmaak van het hormoon melatonine in het menselijk lichaam. "Onze studie toont aan dat twee uur blootstelling aan een lichtgevend scherm de melatonineaanmaak met ongeveer 22 procent kan doen afnemen", zegt Mariana Figueiro, die het onderzoeksteam leidt. Omdat melatonine het waak-slaapritme beïnvloedt, kan het gebruik van apparaten als tablets en notebooks, met name bij jongeren, voor slaapproblemen zorgen.

Studieresultaten

In juni 2012 ondervroegen een groep studenten uit het Honours Programma 2012 van de Leidse Hogeschool voor het onderzoek ‘Sociale Media in je zak of in je hoofd’ hun medestudenten naar de relatie tussen Social Media gebruik en hun studieresultaten. Het bleek dat studenten die actiever zijn in de Sociale Media ook lagere studieresultaten behaalden.

Wat kunnen we doen?

Op de eerste plaats is het belangrijk een nieuw bewustzijn te creëren, waardoor jongeren bewust en met een vrije keus gebruik maken van de Sociale Media. Naast een Social Rehab pakket van The Lo & Behold Group, zie www.socialrehab.sg zijn er meerdere organisaties bezig met acties om het bewustzijn te vergroten. In Nederland organiseert Stichting Swoeng het project Living Unplugged Together, waar jongeren er voor kiezen een maand lang niet online te gaan. Zie www.swoeng.nl.

Campagne www.ikbenoffline.nl

In mei 2012 lanceerde de Academie de campagne www.ikbenoffline.nl, met als doel het creëren van bewustzijn over dit thema door middel van humoristische uitgaven. De Academie richt de nieuwe actie bewust op scholen, omdat het blijkt dat ouders net zoveel moeite hebben met het eigen internet- en mobieltjes gebruik als de jeugd. Door middel van een serie lessen over Social Media Stress wil zij de jeugd op de eerste plaats bewust maken van de verleidingen en problemen van veelvuldig online gedrag, maar ook handvatten geven voor het beter onder controle krijgen van het eigen online gedrag. Een onderdeel van de actie is de prijsvraag waarbij jongeren wordt gevraagd een eigen slogan te bedenken voor de bekende IkBenOffline posters.

Voor meer informatie en interviews:

Nationale Academie voor Media & Maatschappij

Liesbeth P.M. Hop                                                         

Telefoon 06 435 879 54                                                

Email: liesbeth.hop@mediaenmaatschappij.nl                     

Bamber Delver

Telefoon 06 254 400 50

Email bamber.delver@mediaenmaatschappij.nl 

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag:

Bamber Delver heeft een Ikbenoffline.nl Zondag

“Toegegeven: na slechts één ochtend miste ik mijn internet al. De lijntjes naar buiten stonden open, maar ik mocht er niet naar kijken. Het was alsof iedereen aan het feesten was en ik had corvee. De 2e Nationale Ikbenoffline.nl zondag (dit jaar door de Academie uitgeroepen op 6 juli) was voor mij nog zwaarder dan het jaar ervoor.”

Een verslag door Bamber Delver, klik hier.