CRKBO

CRKBO

er logo

Amsterdam/Willemstad, 5 juli 2011; Digitaal pesten en mediaverslaving zijn de meest schrijnende mediaproblemen onder de jeugd op Curaçao, zo blijkt uit de ervaringen van jeugdhulpverlening en onderwijs aldaar.  Digitaal pesten pakt keihard uit vanwege de ingrijpende reputatiebeschadiging van een slachtoffer, dat geen makkelijke uitweg heeft uit de kleine gemeenschap van het eiland. De jeugd heeft na de vaste computers de fase van laptops overgeslagen en gebruikt massaal smartphones, ook om anderen het leven zuur te maken. Met de smartphones worden bijvoorbeeld schadelijke rapsongs of filmpjes gefabriceerd, waarna deze op YouTube worden gezet of via bluetooth worden verzonden aan leeftijdgenoten. Het digitaal pesten neemt soms zulke ernstige vormen aan, dat Curaçaose jongeren dreigen met zelfmoord.

Ook mediaverslavingen vormen een groot probleem voor vele jongeren op Curaçao. Vanwege het ontbreken van een toekomstperspectief, zoals werk en financiële middelen, vluchten tieners in nieuwe verslavingen zoals ‘extreme gaming’ met als gevolg dat zij volledig van de realiteit afgesloten raken. Een andere zorg op het eiland is de seksualisering van de media. Jongeren op Curaçao staan sterk onder invloed van Noord- en Zuid-Amerikaanse media, die gretig gebruik maken van seksueel getinte beelden in advertenties, muziekclips en dagelijkse soaps. Het gevolg is onder andere dat het aantal tienermoeders sterk is gestegen.

Bovenstaande actuele mediaproblemen bij de jeugd waren voor dhr. Percy Pinedo, toonaangevend mediaman op het eiland, de reden om een groep specialisten uit het onderwijs, jeugdzorg, politie, overheid en bibliotheek samen te stellen en deze op te leiden tot MediaCoach. Een MediaCoach zet zich in voor het verbeteren van de mediawijsheid van jeugd door middel van nationale en lokale projecten. De eerste 18 Curaçaose MediaCoaches ontvingen onlangs hun certificaat uit de handen van Minister van Justitie dhr. Elmer Wilsoe.

Dhr. Percy Pinedo; "Wij zijn trots dat dit eiland haar eerste MediaCoaches heeft. Media hebben een grote invloed op jongeren. Ouders staan vaak aan de kant en beseffen niet hoe groot deze invloed kan zijn. Onze MediaCoaches gaan het verschil maken. We gaan aan de slag."

Plaatsvervangend minister van Onderwijs, minister van Justitie dhr. Wilsoe;  "Naast ouders, school en overheid voeden ook de media onze kinderen op. Laten we de opvoeding en begeleiding weer in onze eigen hand nemen."

Achtergrondinformatie

De Nederlandse Academie voor Media en Maatschappij ontwikkelde voor Curaçao een aangepaste versie van de al bestaande Nationale Opleiding MediaCoach. Vertegenwoordigers van verschillende instanties zoals onderwijs, bibliotheek, mediatheek, jeugdzorg, jeugdverslavingszorg, politie en overheid namen deel. De uitreiking werd verricht door Minister van Justitie dhr. Elmer Wilsoe. Deze nieuwe MediaCoaches zullen zich richten op allerlei educatieve projecten om de mediawijsheid van jeugd op Curaçao te verbeteren. Hun thema's zullen o.a. zijn: online privacy, digitaal pesten, commerciële media-invloeden, informatievaardigheden en geseksualiseerde media.

Voor meer informatie en interviews

Op Curaçao

Dhr. Percy Pinedo

Op dit moment in Nederland, bel het nummer 06 435 879 54 voor contact.

Adres: Scherpenheuvel 1, kamer 6 (kantoor International Career Services), Curaçao

Tel: + 5999-7477887

Mobiel: + 5999-5104946

Fax: + 5999-7477887

Skype adres: percy.pinedo1

Email:    info@percypinedo.com

In Nederland

Mw. Liesbeth Hop

Nationale Academie voor Media en Maatschappij

www.mediaenmaatschappij.nl

Nationale Opleiding MediaCoach

www.nomc.nl

Adres: Wildenborch 31, 1082 KB Amsterdam

Telefoon: 06 435 879 54

Email: liesbeth.hop@mediaenmaatschappij.nl

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: