CRKBO

CRKBO

er logo

ppdp.fwOp 5 februari 2013 start de Nationale Academie voor Media en Maatschappij met een nieuwe opleiding: Professional Preventie Digitaal Pesten. Recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam toont aan dat 17% van de jongeren ook digitaal wordt gepest, tegen 35% van de jongeren die offline gepest wordt. Hoewel veel jongeren met vrienden/vriendinnen én hun ouders over hun situatie praten, blijken maar weinig jongeren een professional of ouder in vertrouwen te nemen (23%).[i] 

Steeds meer docenten kennen leerlingen die te maken hebben met digitaal pesten of ongewenste intimiteiten via internet. Actuele incidenten van pesten, treiteren en stalken via sociale media zijn illustratief; een vijftienjarige jongen dreigt de voetballer Ryan Babel via Twitter en wordt opgepakt[ii], eindejaarleerlingen geven docent een stripper cadeau, nemen alles op waarna de  beelden overal online worden gepubliceerd[iii], leerlingen maken een nep Twitter account en posten beschadigende berichten uit naam van een docent.[iv]

Digitaal pesten is moeilijk te herkennen of te stoppen

Door de snelle groei van het mobiele internet is een ware Wifi Generatie ontstaan van jongeren die overal en 24/7 online zijn via hun individuele smartphones. Het wordt voor opvoeders en professionals steeds moeilijker zicht te houden op wat deze Wifi Generatie meemaakt via de online contacten. Ook het digitale pesten is daardoor moeilijker te herkennen, te volgen of te stoppen.

Reden genoeg voor de Academie om een speciale opleiding te starten die professionals uit het onderwijs, bibliotheek, mediatheek en jeugdzorg ondersteunt bij de preventie van en soms interventie bij (digitaal) pesten. Het curriculum van deze opleiding tot Professional Preventie Digitaal Pesten is ontwikkeld in samenwerking met een speciale adviesraad met vertegenwoordigers van Pestweb, Project Preventie Seksuele Intimidatie, politiewerkgroep Digikids, Hogeschool van Utrecht/ Seminarium voor Orthopedagogiek, De Vertrouwenspersoon en Meldpunt Kinderporno op Internet/Help Wanted.

Inhoud van de opleiding

De opleiding gaat in op de volgende aspecten van (digitaal) pesten m.b.t. scholen, bibliotheken en jeugdzorginstanties, die in 4 sessies van 3 uren worden behandeld. Klik hier voor de studiewijzer.

1. De maatschappelijke context van pesten en digitaal pesten (o.a. invloed van sociale media)

2. Kenmerken van pesten en digitaal pesten (gepesten, pesters, omstanders)

3. Effecten op en beleving van betrokkenen (kinderen, jongeren, professionals, opvoeders)

4. Beleid: preventie en interventie (verschillende beproefde preventiemethodes)

Informatie en aanmelden

Informatie en aanmelden kan via de website: www.mediaenmaatschappij.nl

Deze opleiding start op 5 februari 2013. Klik hier voor de studiewijzer.

De kosten voor deze opleiding zijn 595 Euro per persoon; voor gecertificeerde Nationaal MediaCoaches geldt een speciaal tarief van 495 Euro per persoon.

Wilt u meer informatie over de opleiding tot Professional Preventie Digitaal Pesten?

Neem dan contact op met:

Nationale Academie voor Media en Maatschappij

academie@mediaenmaatschappij.nl

Vestigingsadres:

Wildenborch 31

1082 KB Amsterdam

Nederland

Telefoon: 072 – 888 7 222 (dhr. Bamber Delver)

www.mediaenmaatschappij.nl

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: