CRKBO

NRTO keurmerk

CRKBO

er logo

1vandaag

 P E R S B E R I C H Tnavmm.fw

Ouders en jongeren geen ‘vrienden’ in Sociale Media 

 

Internetspel Digifamilie brengt ouders en jongeren online weer samen

Amsterdam, 26 maart 2013; – Bijna de helft (45%) van de jongeren onder de 18 jaar geeft aan dat hun ouders niet weten wat ze allemaal posten en met wie ze bevriend zijn op Facebook, Hyves en Twitter. Bijna vijf op de tien (47%) zijn niet bevriend met of worden niet gevolgd door hun ouders op sociale netwerken. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag, onder 500 jongeren onder de 18 jaar en onder ruim 1.400 ouders met kinderen onder de 18 jaar.

Zes op de tien (62%) jongeren vinden dat hun ouders ook niets te maken hebben met wat ze posten en met wie ze bevriend zijn. Van de jongeren zouden vier op de tien het een probleem vinden als de ouders proberen online bevriend met ze te worden of ze te gaan volgen op Hyves, Twitter of Facebook. 14 Procent zegt er zelfs bewust voor te zorgen dat hun ouders hen niet kunnen volgen.

Enkele verschillen tussen ouders en kinderen zijn opmerkelijk. Zo stellen zeven op de tien ouders (71%) dat ze afspraken hebben gemaakt met hun kinderen over wat ze wel of niet mogen posten. Dit terwijl slechts 18% van de jongeren aangeeft afspraken te hebben gemaakt met hun ouders.

Ook de beleving van kennis is anders: jongeren zeggen (58%) dat hun ouders te weinig kennis hebben van Social Media om ze in de gaten te houden. Ouders denken hier anders over: slechts 13% stelt dat ze over te weinig kennis beschikt om hun kinderen goed te kunnen volgen.

Een op de vijf ouders (19%) zou meer informatie willen over hoe om te gaan met het online gedrag van hun kinderen; 43% zou niet weten waar ze terecht kan. Echt zorgen maken over wat hun kinderen doen, is niet aan de orde. Slechts 14% van de ouders zegt zich met regelmaat ongerust te maken over het online gedrag van hun kinderen op Sociale Media.

Digifamilie: ouders en jongeren weer in gesprek over Sociale Media

digifamilieMorgen, op 27 maart 2013 wordt tijdens het 5de Nationale Mediawijsheid Congres in de Reehorst in Ede, het nieuwe online gezinsspel Digifamilie gelanceerd door de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Ouders en kinderen spelen gezamenlijk dit spel ‘live’ in de Sociale Media en raken daardoor met elkaar in gesprek over gewenst en minder gewenst gedrag. Zij leren als gezin alles over privacy, chatten, wachtwoorden en andere belangrijke internetdilemma’s. Het spel wordt thuis gespeeld en bestaat uit allerlei opdrachten die nodig zijn om de hoofdpersonen Mike en Moniek weer thuis te brengen. Zij zijn namelijk verdwaald in de virtuele wereld en roepen de hulp in van Nederlandse Digifamilies. Voor het spel is gebruik gemaakt van allerlei nieuwe technische middelen, zoals film, audio, websites en Sociale Media.

‘Digifamilie zit geweldig leuk in elkaar. Als ouder leer je van je kind en andersom!’ (ouders van 2 dochters van 12 jaar)

Over het 1V Jongerenpanel onderzoek 

Het 1V Jongerenpanel van EenVandaag ondervroeg 466 jongeren tot 18 jaar. Het EenVandaag opiniepanel ondervroeg 1.435 ouders met kinderen onder de 18 jaar. De onderzoeken zijn gehouden tussen 11 en 16 april 2012. De resultaten van het onderzoek worden door Bas van Werven, presentator van EenVandaag, en Lisette van Vliet van het 1V Jongerenpanel gepresenteerd tijdens het Nationale Mediawijsheid Congres op woensdagmiddag 27 maart 2013 om 13.00 uur in congrescentrum de Reehorst in Ede.

Over Digifamilie, het unieke internetspel

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij lanceert het gloednieuwe online gezinsspel Digifamilie om 13.15 uur tijdens dit zelfde Nationale Mediawijsheid Congres. Digifamilie kwam tot stand in samenwerking met de NKO (Nederlandse Katholieke Oudervereniging) en Mediawijzer.net, de netwerkorganisatie van het Ministerie van OC en W.

Voor meer informatie verwijzen wij naar http://www.digifamilie.nl/index.php/brochure.

Uitnodiging voor de pers

U bent van harte welkom het Nationale Mediawijsheid Congres bij te wonen voor de presentaties van het EenVandaag Jongerenpanel onderzoek en de lancering van het online gezinsspel Digifamilie. Het programma start met een plenair deel om 13.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur) tot 13.30 uur en daarna kunnen deelnemers workshops volgen tot 18.00 uur.

Aanmelden kan via een email aan liesbeth.hop@mediaenmaatschappij.nl

Telefonisch kunt u contact opnemen via 06 435 879 54.

Bij de ingang wordt u dan opgevangen.

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: