CRKBO

CRKBO

er logo

Amsterdam, 19-09-2016. De landelijke Week Tegen Pesten gaat vandaag van start. Een hele week proberen scholen het tij van pesten, dreigen en treiteren te keren. Goed bedoeld maar niet te doen. Zolang volwassenen zich misdragen is schoolveiligheidsbeleid dweilen met de kraan open. Het is zoals een jongen van 10 jaar onlangs tegen ons zei: “Als grote mensen pesten, dan mogen wij het toch ook?” Deze leerling is wijzer dan welke volwassene ook. Kinderen kopiëren. Jonge mensen rollen een samenleving binnen waar ‘vrijheid van meningsuiting’ is verworden tot beledigen en aanvallen! We hebben het over de politicus die tekeer gaat via Twitter. De columnist die andersdenkenden belachelijk maakt en besmeurt. De publicist die niet tegen-argumenteert maar hatelijk wordt. Namen hoeven we niet eens te noemen; sla gewoon de krant open, volg de social media. En waar zouden de zogeheten ‘treitervloggers’ hun inspiratie toch vandaan hebben? Wellicht van een vloggende publieke omroep die exact dezelfde filmpjes maakt?

De Week Tegen Pesten is een lachertje zolang kinderen met open mond het nieuws volgen rond de Amerikaanse verkiezingen waar een volbloed treiteraar het geschopt heeft tot presidentskandidaat. En dan komen de Nederlandse verkiezingen er nog achteraan! Het is scoren ten koste van een ander. Schoppen tegen schenen zodat iemand van ellende omvalt. Politici en journalisten hebben de methodes van pesters overgenomen. Zij zijn: Professionele Pesters. Wij roepen op om deze pestkoppen te herkennen, te ontmaskeren en vanaf nu te negeren. Geen podium te geven. Geen column te geven. Geen cent aandacht te geven.

Bent u tegen pesten? Wees dan niet langer naïef. Pesten is geen kinderprobleem, het is geen schoolveiligheidsprobleem, het is ons probleem. Herken de volwassen bully's en verwijder ze. Lach niet met ze mee, doe niet met ze mee. Weiger ze uw aandacht, want daar verdienen ze aan. Ontvolgen en blokkeren, dat is het enige wat ze echt raakt. Kinderen snappen dat. Nu wij volwassenen nog. En dan heeft anti pestbeleid op scholen heel misschien nog enige zin.

Bamber Delver en Liesbeth Hop

Directie en woordvoerders Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Als eersten tegen online pesten anno 2000

www.mediaenmaatschappij.nl

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: