CRKBO

CRKBO

er logo

Amsterdam, 25-01-2016. Jongeren, niet de volwassenen, vormen de sleutel tot het bestrijden van pesten. Zíj moeten het beleid op scholen en in gemeentes gaan bepalen. Daarom opent survivor Jordy Buijs, 17 jaar en lid van het gloednieuwe kernteam #ShareRespect, het 3e Nationaal Congres Pesten op donderdagmiddag 28 januari in Nieuwspoort te Den Haag. Afgelopen zaterdag vertelde de 18-jarige Lina Cascais, lid van #ShareRespect, al in een aantal kranten haar verhaal: “Wij zijn ervaringsdeskundigen die het verschil willen maken als het gaat om een geslaagd anti pest beleid.”

Jordy: ‘Pesters hebben mijn jeugd gejat’. Lina: ‘Ik ben ervaringsdeskundige.’

Jordy Buijs: “Die pesters hebben mijn jeugd gejat.” Reden van het pesten? “Mijn uiterlijk, m’n neus. Kennelijk was dat reden genoeg om me de grond in te trappen, ook letterlijk.” Jordy riep de hulp in van het spraakmakende televisieprogramma Project P. van Johnny de Mol. Het pesten hield pas op nadat de klas was geconfronteerd met beelden van het pesten. Nu geeft hij op scholen namens  #ShareRespect voorlichting: “Ik had nooit gedacht dat ik dat zou durven.”

Filmpje confrontatie Jordy in de klas

lina1:6 meiden wordt online gepest. Lina Cascais was er een van. Zij vertelde (23-01-2016) in verschillende regionale kranten en de Telegraaf haar verhaal: “Ik ben een ervaringsdeskundige die het verschil wil maken als het gaat om een geslaagd anti pest beleid. Wat mij is aangedaan mag geen enkele leerling overkomen. Dat is mijn doel.” Lees hier haar verhaal.

‘Zonder jongeren is anti pest beleid dweilen met de kraan open.’

Bamber Delver, directeur van de Nationale Academie voor Media en Maatschappij en als eerste sinds 2000 actief tegen online pesten: “Het schiet niet op met dat antipestbeleid. Jongeren hebben er nauwelijks invloed op. De samenleving polariseert steeds verder. School is een social media slagveld geworden. Kinderen moeten simpelweg leren om elkaar met rust te laten, maar zolang volwassenen vinden dat ze van alles over een ander mogen roepen, ook in het parlement, is anti pest beleid dweilen met de kraan open. Niet volwassenen, maar jongeren vormen de sleutel. Die moeten het beleid op school en in de gemeente  gaan bepalen. Als vervolg op onze campagne #sharegeenshit hebben we daarom een kernteam van jongeren samengesteld: #ShareRespect. We zijn blij dat Jordy en Lina als eersten namens het team naar buiten treden.”

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: