CRKBO

CRKBO

er logo

fakenewsDebat over (on)betrouwbaar nieuws en media-ethiek

10e Nationaal Mediawijsheid Congres, woensdag 28 maart 12:45-14:15 uur

Op woensdag 28 maart vindt het Nationaal Debat Nepnieuws & Ethiek plaats. Waarheid en ethiek liggen onder vuur. Het debat vormt de opening van het 10e Nationaal Mediawijsheid Congres, georganiseerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij. Na de keynotes door Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, en Frits van Exter, voorzitter Raad voor de Journalistiek, mengen ook ombudsman NPO Margot Smit en ombudsman Trouw Adri Vermaat zich in het debat. 2 vragen worden aan hen gesteld:

  1. Is een online gedragscode voor organisaties zinnig?

Veel mediacoaches maken zich zorgen om de online vergroving.  Eén mediacoach zei: “Hoe kan ik van mijn leerlingen verlangen dat ze met respect met elkaar omgaan als volwassenen het slechte voorbeeld geven? Dit is dweilen met de kraan open.” De Nationale Academie voor Media & Maatschappij promoot fatsoenlijk taalgebruik door middel van het Nationaal Media Paspoort en een online gedragscode voor mediacoaches getiteld  > CHECK voordat je post <.

  1. Is live fact-checking met behulp van Kunstmatige Intelligentie de oplossing voor nepnieuws?

De klassieke mediawijsheid tip die altijd wordt gegeven is: wees kritisch, neem niets klakkeloos aan, check je bronnen. Dat is echter onhaalbaar, want niemand heeft de tijd dat allemaal uit te zoeken. Daarnaast weten we vaak pas achteraf of iets nepnieuws is of niet.

Over het congres

Het jaarlijkse Nationaal Mediawijsheid Congres wordt bezocht door 450 mediawijsheid-professionals afkomstig uit onderwijs, bibliotheek, mediatheek, jeugdhulpverlening e.a. Velen van zijn gecertificeerd Nationaal MediaCoach. Het congres is het grootste mediawijsheid-evenement in Nederland en België. Na het plenaire debat kiezen de deelnemers uit 18 workshops met allerlei actuele mediawijsheid thema’s. Ook de beide ombudsmannen van NPO en Trouw geven een workshop. Ieder jaar wordt de Nationale Mediawijsheid Award uitgereikt. Dit jaar aan de jonge rappers van The Mall Gorinchem, met hun videoclip tegen sexting  Keuzestress. Het debat wordt geleid door futurist Marcel Bullinga, wiens aanstaande boek Iedereen Aan De Robot een hoofdstuk bevat over de Journalistieke Robot.

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: