CRKBO

er logo

Als je jongens en meisjes in gescheiden klassen plaatst, krijg je veel meer last van peer groep pressure. Dat zegt jeugdtrendwatcher Bamber Delver in het Radio 1 programma ‘Dit is de Dag.’

De Besturenraad voor Christelijke Onderwijs stelt voor dat scholen gaan experimenteren met aparte lessen voor jongens en meisjes. Meisjes doen het heel goed op school, waar jongens steeds vaker achterblijven. Dat zou komen door een schoolsysteem dat beter aansluit op meisjes, dan op jongens.

Aparte lessen

Daarom zou onderzocht moeten worden of aparte lessen een oplossing zijn, zodat jongens en meisjes op hun eigen manier les krijgen. Is dat een goed idee? We hebben toch juist jarenlang gehoord dat er geen verschillen mogen gelden voor mannen en vrouwen?

Groepsdruk

Jeugdtrendwatcher Bamber Delver: ‘Vooral bij groepen meisjes zie je dat de groepsdruk gigantisch kan zijn. Er is in een groep met meisjes vaak sprake van zogenaamd meidenvenijn. Er zijn op scholen zelfs lespaketten samengesteld om te leren hoe meisjes onderling beter met elkaar om kunnen gaan,’ zegt jeugdtrendwatcher Bamber Delver. Hij benadrukt dat groepsdruk ook in groepen met alleen jongens een rol speelt.

Geen nieuw voorstel

De jeugdexpert vindt overigens dat het idee van aparte jongens- en meisjesklassen niet meteen moet worden afgeschreven. Delver: ‘Het is geen nieuw voorstel. We kampen in Nederland met het probleem dat jongens in het onderwijs steeds verder wegzakken. In het buitenland zijn al experimenten geweest met aparte klassen en daar waren de reacties over het algemeen positief.’

Niet terug naar jaren '50

Delver roept scholen op om het gewoon te gaan proberen. ‘We moeten niet terug naar de jaren ’50, maar bepaalde elementen daaruit juich ik van harte toe.’ (18/08/2011).

 

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: