De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is een project van Stichting Reklame Rakkers, ingeschreven in de Kamer van Koophandel Amsterdam onder registratienr. 34208449
Vestigingsadres:
Wildenborch 31
1082 KB Amsterdam
Liesbeth Hop en Bamber Delver, initiatiefnemers
De invloed en de rol van de media in het leven van de jeugd is in de laatste 20 jaar enorm toegenomen. De maatschappelijke discussie over dit thema laat de zorg zien van overheid en opvoeders over de eventueel schadelijke effecten van de media en over de gebrekkige begeleiding die de jeugd op dit vlak krijgt in Nederland. Zowel de politiek, het onderwijs als ouders achten het wenselijk de mediawijsheid van de jeugd te verbeteren.
Wat is Mediawijsheid?
Al in juli 2005 presenteerde de Raad voor Cultuur het advies `Mediawijsheid, de ontwikkeling van nieuw burgerschap’, waarin de raad vermeldt dat het niet meer gaat om media-educatie maar om mediawijsheid: ‘het leren hoe je bewust, kritisch en actief kunt bewegen in een fundamenteel gemedialiseerde wereld”. Voor meer informatie zie www.cultuur.nl
De Nationale Academie voor Media en Maatschappij is een initiatief van Stichting Media Rakkers in samenwerking met stichting De Kinderconsument, opinieleiders op het gebied van mediawijsheid van de jeugd. Zij zijn beiden al jaren actief in het verbeteren van mediawijsheid van kinderen, jongeren en hun professionele opvoeders en zijn ook de initiatiefnemers van de zeer succesvolle Nationale Opleiding MediaCoach, waar zij een aanzienlijke subsidie voor ontvingen van het Leonardo da Vinci fonds van de Europese Commissie.
De Academie stelt zich tot doel de mediawijsheid van jeugd en hun opvoedprofessionals actief te verbeteren. De Academie biedt deskundigheidsbevordering voor een brede doelgroep van (opvoed)professionals zoals leerkrachten en docenten, bibliotheek- en mediatheek medewerkers, jeugdhulpverleners, politiemensen en anderen die dagelijks met jeugd in contact staan.
Elke opleiding en deskundigheidstraining kent twee onderdelen: kennis en praktijk. U leert zowel over het hoe en waarom van de diverse thema’s, tegelijkertijd bieden we u ook de kans om met eigen ogen rond te kijken hoe de mediaomgevingen er voor jeugd uitzien.