CRKBO

NRTO keurmerk

CRKBO

er logo

Een week tegen pesten is niet genoeg

WeektegenpestenEen week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid! 

Deze week (18-22 september 2017) vindt de Week Tegen Pesten plaats. Slogan dit jaar: “online pesten, pak ‘t aan.” Goedbedoeld maar ineffectief. De harde cijfers over pesten zakken namelijk al jaren niet. Alle themaweken ten spijt: scholieren pesten elkaar nog steeds de klas uit, zowel offline als online. Volstrekt logisch. Op veel scholen heerst een pestcultuur, net als in de samenleving zelf. Je hoeft maar een blik te werpen op social media en je ziet dat die fungeren als pestverdubbelaar. Bovendien geven volwassenen het slechte voorbeeld: van politici tot vloggers, grote mensen schelden elkaar de huid vol en noemen het ‘vrijheid van meningsuiting’.

Klik hier om verder te lezen.

Trumpiaans gedrag in de media ontleed en ontmaskerd..

Trump kleinVorig week verzocht een onderzoeksjournalist mij om mee te schrijven aan een essay over  Trumpiaans gedrag in de media. Ik vond het meteen leuk daar mijn gedachten over te laten gaan. Hieronder mijn eerste kronkels, maar mocht je aanvullingen hebben, dan graag! Wat is Trumpiaans gedrag, hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

Wie de media een beetje volgt, ziet Trump regelmatig hard van zich afslaan door tegenstanders te beschuldigen van alles wat hij kan bedenken tot aan het ‘creëren van nepnieuws’ toe. Het is een bewuste strategie om op die manier zijn tegenstanders, hun sociale status en netwerk te ondermijnen. Ook in Nederland wordt zijn voorbeeld gevolgd, maar Trumpiaans gedrag is gemakkelijk te ontmaskeren.

Klik hier om verder te lezen

Smartphone als eerste levensbehoefte voor elke scholier?

smartphonealseerstelevensbehoefteGisteren werd ik gevraagd om op NPORadio1 in het programma De Ochtend het Standpunt te verdedigen dat elke scholier een smartphone nodig heeft om te kunnen functioneren. Dit naar aanleiding van de gratis uitgifte van 1.000 smartphones aan minderbedeelde kinderen in Den Haag door Stichting Leergeld. Ook al leent dit onderdeel van het radioprogramma zich voor stellige standpunten, kon ik niet anders dan met enige nuance reageren.
 

Media-empowerment na mediawijsheid

mediaempowermentHet is algemeen bekend: kinderen belanden in een museum als ze naar school gaan. Thuis kunnen ze volop spelen met gezins-tablets, supersnelle wifi, spannende games. En dan op school… terug naar een lagere versnelling. Dit hoeft niet meteen slecht te zijn. Ik wens eigenlijk elk kind een lage versnelling toe. Het is namelijk een groot nadeel van deze gemedialiseerde wereld: door al die media word je als kind gedwongen bliksemsnel op te groeien. Ouders en onderwijs hebben kinderen letterlijk aangesloten op de grote mensen wereld en dan moet je het verder maar uitzoeken. Kinderen worden schromelijk overschat. Typisch Nederlands: alsof kinderen kleine volwassenen zijn in plaats van een nog ontwikkelend mens dat nieuwsgierig om zich heen kijkt en experimenteert met nog minimale kennis.
 

Liken en retweeten als strafbare daad?

likenenretweetenIk werd gevraagd om in de uitzending van RTL Editie NL van vanavond (vrijdag 2 juni 2017) mijn licht te laten schijnen over de strafzaak tegen de Zwitser die veroordeeld werd voor het ‘liken’ van een beledigend bericht op Facebook. Of ik dacht dat dit ook in Nederland zou kunnen gebeuren.
 

School is als V&D

streamenInternet betekent de democratisering van content. Alles gaat op de schop. We kopen niet langer content in een verpakking. We downloaden niet meer, maar streamen. We eisen: hier en nu, met een druk op de knop, in real time. Als ik vooraf had geweten dat ooit m’n geliefde muziek van al die lp’s, singles, cassettebandjes, minidisks en cd’s uit de lucht konden worden geplukt had ik ze nooit gekocht. En daarom sloot de Free Record Shop haar deuren. En daarom ging V&D failliet.
Omdat jij en ik er niet meer kwamen. Omdat we op ons dooie gemak onze content scoren: virtuele muziek luisteren en online shoppen. Als eenmaal ook kleding, schoenen en andere producten via 3D thuisprinters binnen te halen zijn, komen we ons huis niet meer uit om te gaan shoppen.
Na de FRS en V&D is het de beurt aan andere gevestigde instellingen. Who’s next? Recent lanceerde Bol.com voor een tientje per maand een massaal aanbod van e-books: waarom nog naar boekhandel of bibliotheek? Internet zal alles democratiseren, er zijn alleen nog enkele content-aanbieders onaangetast. Dat zal snel veranderen, de eerste voortekenen zijn er al.
 

Laatste Nieuws

Wilt u op de hoogte blijven van onze opleidingen en congressen?
 
Bent u geïnteresseerd  in de meest succesvolle vakopleiding tot MediaCoach in Nederland?
   
Wilt u een lezing boeken over Sociale Media & Mediawijsheid?
 
De Academie op televisie? Zie hier verschillende uitzendingen.
 
Beluister onze columns op Radio 1 Dit is de Dag: